Αναγνώστες

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Άγριο Αγιόκλημα


Lonicera implexa Aiton

Caprifoliaceae

Λονιτσέρα η περίπλεκτη


Κύθηρα, Μάιος 2011. Φωτογραφία Σταυρούλα Φατσέα

Αειθαλή αναρριχώμενα φυτά, κοινά σε όλο το Βόρειο Ημισφαίριο. Στο γένος ανήκουν περίπου 180 είδη πολλά από τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά, για το υπέροχο άρωμα τους.
Το όνομα του γένους δόθηκε από τον Λινναίο προς τιμήν του Γερμανού βοτανολόγου Adam Lonitzer (1528-1586),ενώ το επίθετο του είδους προέρχεται από το λατινικό implecto= εμπλέκω, περιπλέκω > implexus= περιπλεγμένος.
Στα Κύθηρα υπάρχει αυτοφυές σε όλο σχεδόν το νησί,το είδος lonicera implexa. (Το πολύ συγγενικό του lonicera etrusca G.Santi, με το οποίο συχνά συγχέεται δεν το έχω συναντήσει μέχρι σήμερα.)Η λονιτσέρα η περίπλεκτη δεν έχει τόσο έντονο άρωμα αλλά είναι εξ ίσου όμορφη.

Το κοινό όνομα,αγιόκλημα συνήθως αναφέρεται στο είδος lonicera caprifolia και προέρχεται απο το ελληνικό αίξ – αιγός (παρετυμ. άγιος)+ κλήμα.
Στα λατινικά (lonicera caprifolia) όπως και στα νέα ελληνικά αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, (γαλλικά, chèvresfeuilles) στο όνομα φαίνεται να υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ της κατσίκας και του φυτού. Είτε γίνεται παρομοίωση με το τρόπο που η κατσίκα σκαρφαλώνει σε απίθανα μέρη, είτε συνδέεται με την προτίμηση που έχει το ζώο για τα φύλλα του φυτού.
Το αγιόκλημα συνδέεται με τη νοσταλγία του παρελθόντος ιδιαίτερα στην πόλη της Αθήνας όπου κάποτε αρωμάτιζε τις αυλές και τους κήπους. Καλά τα έλεγε ο Λουκιανός...:http://youtu.be/juGwJfm_M3c 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου