Αναγνώστες

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Μπελάρντια η χνουδωτή


Bellardia trixago (L.) Allioni
Bartsia trixago L.


Scrophulariaceae/ Orobanchaceae


Κύθηρα, Απρίλιος 2011.
Φωτογραφίες Σταυρούλα Φατσέα
Ετήσιο φυτό αρκετά κοινό σε όλη τη Μεσόγειο. Τα άνθη του είναι συνήθως λευκά με ροζ άνω χείλος ή κίτρινα. Σε άλλα μέρη του κόσμου Αυστραλία , Νέα Ζηλανδία, Δυτική Αμερική είναι πιθανόν επιγενές και θεωρείται ζιζάνιο.Το φυτό θεωρείται ημιπαράσιτο αφού κάνει μεν φωτοσύνθεση αλλά παίρνει αρκετά θρεπτικά συστατικά από τις ρίζες άλλων φυτών.
Ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Ιταλού γιατρού και βοτανολόγου Κάρλο Αντόνιο Μπελλάρντι (1741-1826), από τον καθηγητή του στη Βοτανολογία, στο πανεπιστήμιο του Τορίνο, Κάρλο Αλλιόνι (1728-1804). Το επίθετο trixago προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το ελληνικό θριξ – τριχός = τρίχα , και το επίθημα -ago που δηλώνει ομοιότητα, αναφορά στη χνουδωτή όψη των φύλλων του φυτού.
Το πρώτο όνομα που δόθηκε στο φυτό από τον Κάρολο Λινναίο ήταν bartsia trixago προς τιμή του φίλου του Johann Bartsch (1709 - 1738) γιατρού και βοτανολόγου της Ανατολικής Πρωσίας που πέθανε σε ηλικία 28 ετών σε αποστολή που τον είχε στείλει ο Λινναίος.  

1 σχόλιο:

  1. Μου κάνει εντύπωση Σταυρούλα η αναντιστοιχία του ουσιαστικού (σε θηλυκό γένος) και του επιθέτου (σε αρσενικό η ουδέτερο ).
    Δεν ξέρω γιατί τα ταιριάξανε έτσι οι σοφοί. Ίσως για να ανοίγουμε τα στόματα από θαυμασμό εμείς οι κοινοί θνητοί.

    Ωραίες οι φωτογραφίες σου, το είδος το έχω βρει στην κοιλάδα του Σπερχειού σε σημαντικούς αριθμούς.

    Σε χαιρετώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή